A tészta:
- 80dkg liszt
- 4,5 dl víz
- 1 tasak élesztő
- 1 kk cukor
- 2-3 kk só
- 2-3 kk oregánó
- olaj a kenéshez
Az élesztőt a cukorral és 1,5 dl langyos vízzel elkeverem és meleg helyen hagyom felfutni.Kb. 15-20 perc.Ha megvan,hozzáadom a maradék langyos vizet,a lisztet és a fűszereket.Megdagasztom.Olajjal megkenve,meleg helyen hagyom kelni legalább egy órát.Ha megvan,újra átgyúrom és formázom.Nagy pizzát,mini pizzákat és pizzafonatot készítettem.Kerek pizzák:kézzel vagy sodrófával lapos, kerek formákat csinálok,erre kerül a pizzaszósz és a feltét.Pizzafonat:a tésztát 3 részre osztom,vékonyra sodrom,majd befonom,végül megkenem pizzaszósszal és megszórom szezámmaggal.A tepsiben hagyom kelni amíg bemelegszik a sütő,magas hőfokon sütöm.
A pizzaszósz:
- 400 g dobozos hámozott paradicsom paradicsompürében,de ha valakinek van ideje akkor lehet rendes paradicsomból is
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 kk cukor
- 2 kk só
- 2 kk oregánó
- 2 kk bazsalikom
Összekeverem a hozzávalókat,a paradicsomokat villával,vagy krumplinyomóval összetöröm és kicsit megrottyantom.Ha ez előre el van készítve,jobban beérik az íze.
Parajos feltét:
- pizzaszósz
- parajlevél megpárolva kis sóval
- kaliforniai paprika
- hagyma karikák
- kukorica
- zöldfűszeres sajt
- mozzarella
- szezámmag
Gombás feltét:
- pizzaszósz
- hagyma karikák
- gombaszeletek
- kukorica
- sajt
Persze a lehetőségek tárháza végtelen.Jöhet rá:olajbogyó,brokkoli,paradicsomos bab,pfefferóni,cukkíni stb.De nagyon finom a sajtos-tejfölös változat is.A tésztából pedig lehet pizzáskiflit,vagy pizzás tekercset is készíteni.
Tipp:A pizza tészta hamarabb megkel,ha 10-15 percenként mikróba rakjuk 30 mp-re.
This entry was posted
on hétfő, július 27, 2009
and is filed under
gomba,
kelt tészta,
lakto,
paradicsom,
pizza,
sajt,
spenót,
tipp,
vegán
.
You can
leave a response
and follow any responses to this entry through the
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
.
Megjegyzés küldése