Gombás vadas zsemlegombóccal  

Posted by: LiliNortianyu in , , , ,

Picture Captions
[Caption.iT - Face in Hole]

Gombás vadas

Hozzávalók:

  • kb. 60 dkg gomba (nálam csiperke)
  • kb. 25 dkg sárgarépa
  • kb. 10 dkg petrezselyem gyökér
  • 1 fej hagyma
  • olaj
  • 2 marék liszt
  • 3-4 babérlevél
  • tengeri só
  • fél csokor apróra vágott petrezselyemzöld
  • bors
  • 1-2 ek. mustár
  • 1 ek. cukor
  • citromlé
  • 3-4 fokhagyma
  • 1 pohár tejföl
A zöldségeket megpucolom,felkarikázom,majd felrakom főni a petrezselyemmel és a babérlevéllel annyi vízben,ami bőven ellepi.Amikor már puha,megsózom,kiveszem a babérleveleket és botmixerrel pürésítem.Egy nagy edényben olajon megfuttatom az apróra vágott hagymát.Amikor már kezd üvegesedni,belerakom a cukrot és kevergetem 1-2 percig.Utána beleszórom a lisztet és világos rántást csinálok.Felengedem vízzel és a zöldségpürével.Visszarakom bele a babérleveleket.Most jöhet bele a mustár,citromlé,bors,ha kell még só.Összerottyantom,belekeverem a tejfölt és kész a mártás.A gombát vastagra szeletelem és kevés olajon aprított fokhagymával,sóval,borssal,majorannával megsütöm/párolom.Ha kész,beleteszem a mártásba.

Zsemlegombóc

Hozzávalók:
  • 7-8 zsemle (7 nagy vagy 8 kisebb)
  • tengeri só
  • 2 pohár tej
  • 3 tojás
  • kb 2 pohár liszt
  • fél csokor apróra vágott petrezselyemzöld
  • olaj a főzővízbe
A zsemléket kis kockákra vágom.Én nem szoktam megpirítani,túl macerás és így puhább is a gombóc.Ráöntöm a tejet és hagyom állni minimum 10 percet.Közben felteszem a vizet forrni.Beleütöm a tojásokat.Megsózom és beleteszem a lisztet és a petrezselyemzöldet.Kézzel jól összegyúrom.Ha lisztes mehet bele még tej,ha híg akkor meg még liszt.Vizes kézzel szilvásgombóc méretű gömböket gyúrok és megfőzöm a forró sós olajos vízben.Nekem 3 főzésnyi adag.Ha puha a gombóc egyből a gombás mártásba rakom,így nem szárad ki és finomabb is lesz.

This entry was posted on szerda, július 08, 2009 and is filed under , , , , . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Feliratkozás: Megjegyzések küldése (Atom) .

4 megjegyzés

szerinted lehet rizstejjel is a gombocot, vagy mindenkeppen tehentejjel kell?

Biztosan,de szerintem akár vízzel is lehetne,hiszen a nokedli is vízzel készül.Az a lényeg,hogy folyadék legyen,ami megpuhítja a zsemlekockákat és összefogja a gombócot.

megcsináltam. ronda és finom:)))
a szószba dijon-i mustárt tettem, de abból elég lett volna 1 ek. összességében jó lett, de az idén gyúrnom kell még a knödel versenyre:))) a konyhám romokban:)))

Ronda és finom-ezzel Én is így voltam,sok képet csináltam,de egyiken sem lett túl gusztusos.A párom szerint egy kis tejfölt ráfolyatva szebb lett volna a képen,de sajna elfogyott és mivel éjjel főztem,boltba se tudtam volna leugrani.A mustárt kijavítom 1-2 kanálra,hátha más is megcsinálja és Neki is sok a 2.

Megjegyzés küldése