Cukkínis tészta  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , , , , , ,

Már május óta vár ez a recept és több másik is,az ok:időhiány.Túl hosszúak a nappalok és mire késő este ide esek a gép elé,már semmi kedvem írogatni,inkább csak olvasgatok.
Pont az ilyen ételeket szeretem ilyenkor,nyáron.Könnyű az elkészítés és a gyomrot sem terheli.
Hozzávalók:

  • 3 konzerv paradicsomkockák paradicsomlében
  • 1 hagyma
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 cukkíni
  • 1 konzerv kukorica-borsó-paprika keverék
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só,bors,oregánó,bazsalikom
  • mozzarella karikák
  • durum tészta
Olajon megdinsztelem a hagymát és a kockára vágott paprikát.Hozzáadom a felkockázott cukkínit,a paradicsom konzerveket és ízesítem fokhagymával,fűszerekkel.Ha megpuhult a cukkíni,beleöntöm a kukoricás keveréket.Mindeközben megfőzöm a tésztát.Összekeverem,jól beterítem sajttal és megsütöm.Sajt és sütés nélkül is nagyon finom.

Töltött paprika (nagyon) másként  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , , , , ,

Egy újságban láttam paradicsomos rizs receptet és úgy megkívántam.De a töltött paprikát is.Gondolatban összekombináltam a kettőt és még aznap el is készítettem.Eredetileg szójagranulátummal szerettem volna,de nem kaptam.Már rég nem használtam szójakockát egy elcseszett szójapörkölt miatt,ám nemrég egy blogtársnőm meghozta a kedvem hozzá.Annyira bejött így a kockával,hogy ha máskor is elkészítem,akkor is azt használok majd.A lányom kivételével mindenkinek ízlett és repetáztak is.

Hozzávalók:

  • 30-40 dkg rizs
  • 4-6 paprika
  • 1 csomag szójakocka 200 g
  • 2 konzerv paradicsomdarabok paradicsomlében
  • 2 tasak bio spagettiszósz alap
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg mozzarella sajt
A szójakockákat kétszeres vízben felteszem főni.Amikor forr,hozzákeverem az egyik spagettiszósz alapot és fedő alatt hagyom állni.Minél több ideig,annál jobban átveszi az ízt.Egy nagy párolóedényben kevés olajon megfuttatom a rizst,felengedem forró vízzel,(több mint a duplája szükséges a paprika miatt) és beleteszem a kicsumázott paprikákat.Sózom és puhára párolom.Közben olajat hevítek,beledobom a fokhagyma szeleteket,majd jöhet a szójakocka+paradicsomkonzervek+másik szósz alap+víz.Lassú tűzön megfőzöm.Esetleg lehet még fűszerezni.A paprikákat kiveszem a rizsből és megtöltöm a szójás szósszal,nem baj,ha marad a belsejében egy kis rizs is.A maradék szószt a rizshez keverem és visszateszem a töltött paprikákat.Elegyengetem és a tetejét beterítem mozzarella szeletekkel.Sütőben kisütöm.




Mediterrán rakott krumpli  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , , , , ,


Hát igen,a kép alapján nem túl gusztusos,de annál finomabb lett ez a rakott krumpli.A mediterrán jelzővel a feta sajt miatt illettem.
Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 1 póréhagyma
  • 1 kaliforniai paprika
  • 20-30 dkg feta sajt
  • kb fél kg fagyasztott brokkoli-répa-karfiol (ez nálunk a sláger)
  • kb 5 ek liszt
  • fél liter tej
  • só,bors,szerecsendió,zöldfűszerek
  • mozzarella sajtkarikák
A burgonyát héjában megfőzöm,majd lehéjazom.A pórét,paprikát,zöldségeket összepárolom,a feta sajtot kockákra vágom.Közben kevés olívaolajból,lisztből és a tejből besamelmártást készítek,fűszerezem sóval,borssal,szerecsendióval és zöldfűszerekkel.Kiolajozok egy nagy tálat és rétegezek:krumpli,kicsit sózom,feta,zöldség,kicsi só,krumpli,kicsi só,feta,zöldség,besamel és végül a mozzarella.
Cukkínivel lett volna az igazi,de azt sajnos nem kaptam.

Spenótos lasagne  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , , ,

Először készítettem ezt az ételt.Annyira kíváncsi voltam a végeredményre,hogy még jó forrón szeleteltem,így nem lett olyan szép réteges,mert szétcsúszott,de az íze issteni lett.A kisfiam is falta,mint kacsa a nokedlit,pedig ebben elég nagy cafatokban volt a spenót.Elkészíteni könnyebb,mint gondoltam.A tésztából 500 g szükséges,családi adag lesz.Először is elkészítem a spenótszószt:50 g vajon,néhány gerezdnyi darabolt fokhagymával megpárolom a a fagyasztott spenótot (leveles 2×450g).Felengedem kb fél liter növényi tejes vagy tejszínes,lisztes habarással.A végén sózom.Készítek mellette még besamel mártást:50 g vajon elkeverem a kb 5 ek lisztet és kevergetve felengedem fél liter növényi tejjel.Fűszerezem borssal,sóval és szerecsendióval.Beizzítom a sütőt.Egy tálat kikenek olíva olajjal és rétegezem,elsőnek spenót,rá tésztalapok,megint spenót...Nekem nem lett túl magas,ezért csak a tetejére öntöttem a besamelt,erre jó sok mozzarella sajtot tettem és kis lángon sütöttem,hogy jól megpuhuljon a tészta.

Zöldségleves zöldséges burgonyapehely gombóccal  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , , , , , ,

Már régóta várta ez a recept,hogy feltegyem,remélem sikerül jól vissza emlékezni az elkészítésére.Eredetileg fasírtnak indult a dolog,de úgy nem nyerte el a tetszésemet.Fele mennyiségeket írok a gombóchoz,mert levesbe az is bőven elég.
Először is felteszek egy zöldség levest:olajon megdinsztelek egy póréhagymát,felengedem forró vízzel,ízesítem bio leveskockával,hozzáadok még répát,petrezselymet,karalábét,a vége felé nagy cafatokra vágott petrezselyemzöldet,ugyancsak a végénél behabarom tejfölös liszttel. Közben megpárolok kb 20 dkg zöldséget (fagyasztott brokkoli-karfiol-répa),ezt egy tálban hagyom hűlni.Amikor langyos,hozzáöntök fél tasak Natura Burgonyafasírt port (Összetevők: burgonyapehely, kukoricakeményítő, szezámpehely, kukoricapehely, lenmagpehely, zöldségkeverék, petrezselyemzöld, tengeri só, fűszerkeverék.) és elkeverem az egészet az előírtnál kicsit kevesebb vízzel.Esetleg után lehet még fűszerezni fokhagymával,tengeri sóval.Amikor behabartam a levest és újra forrt,vizes kézzel gombócokat formázok és beledobálom.Kb 5 percig főzöm,miután feljöttek.Végül kis citromlét facsarok bele.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!  

Posted by: LiliNortianyu in

Kellemes húsvéti Ünnepeket Kívánok minden kedves ide látogatónak!

Keksz tekercs  

Posted by: LiliNortianyu in , , ,

Hozzávalók:

  • 1 zacskó cukormentes háztartási keksz (cukor-stop,Detki)
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
  • 8-10 ek xilit
  • 3 ek kakaópor
  • 2 csomag turista tejpor
  • lekvár
A kekszet kloffolóval szétzúzom.A tejszínt felforralom a vajjal és a xilittel,közben egy tálban összekeverem a kakaóport a tejporral.Ehhez öntöm hozzá a forró tejszínes keveréket lassan,kevergetve.Ha már kihűlt,hozzá keverem a kekszet is.Sütőpapíron kiterítem,vékonyan megkenem lekvárral és feltekerem.Hűtőbe teszem éjszakára.

Leveles-túrós  

Posted by: LiliNortianyu in , , ,

Ha nincs kedvem vagy időm süti tésztával bajlódni,akkor ezt készítem el.A lányom egyik kedvence.Kiolvasztok egy adag fagyasztott leveles tésztát,kisodrom fél-egy cm vastagra,megkenem túrókrémmel,vagy jobb híján tejfölös-xilites-túrós keverékkel,felszeletelem,sütőpapírra teszem,betolom a sütőbe és kisütöm.

Rántott sajt  

Posted by: LiliNortianyu in ,

Trappistából szoktam készíteni,jól lehet szeletelni,megsülve pedig jó nyúlós.Hagyományos,tehát liszt-tojás-zsemlemorzsa panírt készítek elő és az ujjnyi vastag szeleteket kétszer végighempergetem bennük.A sajtot fűszerezni nem kell,viszont a tojásba lehet rakni sót és zöldfűszereket.Panírozás után beteszem a fagyasztóba,hogy megkeményedjen a héja és ne folyjon ki az olajba.Bő olajban épphogy világosra kisütöm.

Minestrone leves  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , , , , , , , ,


Ez a leves nálam benne van a top 3-ban.A sokszínű hozzávalóknak köszönhetően nagyon látványos,tartalmas (de nem telítő),és többféle ízvilág megmutatkozik benne.Pontos meghatározás nincs az összetételére vonatkozóan,háziasszonya válogatja,ki milyen zöldségekkel dúsítja.Több,mint egy sima zöldségleves.Ráadásul nyugodtan lehet jó nagy adagot főzni belőle,mert megunhatatlan és napról napra jobban beérik az íze.
Hozzávalók:
1 konzerv hámozott paradicsom paradicsompürében,1 konzerv paradicsomos bab,olíva olaj,durum spagetti tészta

ízlés szerint:
sárgarépa,petrezselyemgyökér,zeller,karalábé,vöröshagyma,fokhagyma,kelkáposzta, póréhagyma, piros húsú paprika

fűszerek:bio zöldségleves kocka,só,köménymag,majoranna,petrezselyemzöld,bazsalikom,

Egy nagy fazékban olajat hevítek és beleszórom a karikára vágott póréhagymát.Kicsit megfuttatom,majd beleteszem feldarabolt zöldségeket,a fokhagyma kivételével és felöntöm vízzel.Amikor forr,kis lángra rakom,fűszerezem és puhára főzöm.Ekkor öntöm bele a paradicsomkonzervet és szeletelem bele a fokhagymát.Újra forralom és hozzáadom a darabokra tört spagetti tésztát (kb 100 g).Pár perc alatt megfő a tészta,hozzáadom a paradicsomos babkonzervet és még egyet forralok rajta.Reszelt parmezánnal kínálom.Inkább melegen,mint forrón finom.

Sajtos csiga  

Posted by: LiliNortianyu in , , ,

Góbénál találtam egy csiga rétes receptet,ami egyből megtetszett,mert élesztő nélkül készül.Eredetileg én is édeset szerettem volna készíteni,de nem volt otthon elég kakaópor,pedig mi azzal szeretjük az élesztős változatot.Esetleg dióval.Viszont volt sajtom,így azzal töltöttem meg.Nagy tepsim van,ezért duplán mértem a hozzávalókat.A zsír helyett pedig pálmazsírt használtam,amit olvasztva kikevertem egy kis olajjal,hogy lágyabb legyen.Sütés előtt megkentem a csigákat tojással.

Burgonyás kelkáposzta főzelék,köleses szójafasírttal  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , , , , ,

Kelkáposzta főzelék:
Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 50 dkg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • köménymag,babérlevél,majoranna,tengeri só,pirospaprika,bors
  • 2 dl tejföl és liszt a habaráshoz
  • ecet
A vöröshagymát olajon megdinsztelem,hozzáadom a torzsájától megfosztott,csíkokra vágott kelkáposztát és felöntöm annyi vízzel,ami éppen ellepi.Kb negyed órás párolás után hozzáadom a karikára vágott burgonyát,a szeletelt fokhagymát és a fűszereket.Felöntöm megint vízzel és közepes lángon puhára főzöm.Ezután behabarom a liszt-tejföl keverékkel,majd a végén ecettel ízesítem.

Köleses szójafasírt:
Hozzávalók:
  • 1 csomag Natura magyaros szójafasírt por
  • fél pohár köles
  • másfél pohár +3 dl víz
  • 1-2 gerezd fokhagyma
A kölest háromszoros vízben kis lángon puhára főzöm.Közben elkeverem a fasírtport 3 dl vízzel.Ha már langyos a köles,összekeverem a fasírtmasszával és belenyomom a fokhgymát.Jól összedolgozom,majd vizes kézzel lapos pogácsákat formázok belőle és kevés olajon mindkét oldalát megsütöm.

Túrós pite  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , ,


Hozzávalók:

a tésztához:

  • 3 tojás
  • 3 ek méz
  • 1.5 pohár liszt
  • 50 g vaj
  • pici szódabikarbóna
  • pici só
a krémhez:
  • Alnatura vaníliás pudingpor
  • 2 dl tejszín
  • 3 dl tej
  • 20 dkg túró
  • 50 g vaj
  • 3 ek xilit
Először elkészítem a krémet,hogy legyen ideje hűlni.A pudingot elkészítem a tejjel és a tejszínnel.Ha már langyos,a felét megetetem a gyerekekkel,a másik felét pedig elkeverem a túróval,a vajjal és a xilittel.A tészta hozzávalóit összekeverem,kiolajozott,lisztezett formába öntöm és elkezdem sütni.10-15 perc múlva kiveszem,rákenem a túrókrémet és visszatolom tovább sülni,amíg kicsit barnulni nem kezd a túró.

Kreatív-blogger  

Posted by: LiliNortianyu in ,

Szamócától kaptam ezt a díjat.Köszönöm szépen,hogy rám gondolt.Általában a másik blogomban szoktam eleget tenni az ilyen felkéréseknek,de mivel ott már nemrégiben volt egy nagyon hasonló bejegyzésem,ezért most itt is elmondok magamról 7 dolgot.

A díjjal járó kötelezettségek:
1. Meg kell köszönnöm a díjat annak, aki gondolt rám és küldte.
2. A logót ki kell tennem a blogomba.
3. Be kell linkelnem azt, akitől kaptam.
4. Írni kell magamról 7 dolgot.
5. Tovább kell adnom a kitüntetést másik 7 blog társamnak.
6. Be kell linkelnem őket.
7. Megjegyzést kell hagynom náluk, hogy tudjanak a díjazásról

Akkor jöjjön a 7 dolog rólam:

  1. Kétgyermekes családanya vagyok.A lányom 8.5 éves,zsenge kora ellenére igazi kis kamaszlány.A fiam 21 hónapos ördögien tündéri mindenlébenkanál kiskölyök.Ők életem értelmei.
  2. A párommal nem vagyunk házasok,így is teljes a kapcsolatunk.A kapcsolatunk első évfordulóján már család voltunk,de nem a hirtelen jött gyermekáldás miatt maradtunk együtt,hanem,mert kölcsönösen szeretjük és tiszteljük egymást,elfogadjuk a másikat.Még soha nem veszekedtünk,a problémákat úgy oldjuk meg,hogy amikor lehiggadunk,megbeszéljük.Nem tudnék együtt élni olyan emberrel,aki veszekszik velem,mert a szüleim minden nap veszekedtek,még karácsonykor is.
  3. Amióta az eszemet tudom,imádom az állatokat,ez a fő motivációja annak,hogy nem eszem húst.Van két macskánk,Tupu és Cicus.Két degunk,Bundás és Dugó.Az egész család állatbarát,álmunk,hogy kertes házban éljünk mindenféle állattal.Addig is maradaz állatos ismerősök és az állatkertek látogatása.
  4. Hozzám van nőve a fényképezőgép,bárhová megyek,viszem magammal és lelkesen kattogtatok,főleg a gyerekeket.
  5. Szeretem a könyveket.Ugyan már évek óta nem olvastam végig egyet sem,és valószínűleg amíg kisgyerek van a családban nem is fogok.Na de majd,ha már mind nagy lesz,akkor újra belevetem magam az olvasásba.Gyerekkoromban olyan sokat olvastam,hogy azzal szekált a bátyám,hogyha tűz ütne ki a lakásban,akkor is azt mondanám,hogy :még ezt a fejezetet befejezem!.
  6. Nagyon fel tudom húzni magam az emberi ostobaságon,illetve,ha egy anya (vagy akárki),veszélyezteti a gyermekét.Nem feltétlenül gondolok itt durva dolgokra,hanem sokan nem gondolják ártalmasnak,ha:az úttesten tolják a babakocsit,ha a gyermek közelében dohányoznak,ha nem figyelnek rá mivel etetik őt,ha rossz példát mutatnak és a gyerek eltanulja,akkor a gyereket büntetik satöbbi.Az állatokat bántalmazókat szintén nagyon elítélem.
  7. És a végére egy kicsit a külsőmről:Százhatvanegynéhány cm a magasságom.Nyáron 48-50,télen50-52 kg,szüléskor 68 kg a súlyom.Kis koromban szőke voltam,aztán bebarnultam,tiniként mindenféle színű és hosszúságú hajam volt,most már évek óta szőkítem és általában vállig érő a hajam.A kényelmes ruhákat kedvelem:tornacipő,papucs,nadrág stb.A nőiesség a ruházatomban talán csak abban mutatkozik meg,hogy szeretem a szűk felsőket.Sminkelni nem szoktam.Az utcán általában szemüveget viselek,mert rosszul látok távolra.
Tovább adom:
Bettyónak,Renátának,Dulminának,Fruttinak,Siccikének,Katanyakának,és végül Góbénak, aki ugyan nem vega,nagyon guszta ételeket készít,és néha nálunk is készül húsos kaja a páromnak.

Fokhagyma krémleves  

Posted by: LiliNortianyu in , , , ,

Hozzávalók:

  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 3 kocka bio zöldségleves kocka
  • 3 dl növényi tejszín
  • 5 marék zabpehely
  • petrezselyemzöld
Másfél liter forró vízbe belefőzöm a leveskockákat és a zúzott fokhagymát.Ha felforrt,leveszem a tűzről,beleöntöm a tejszínt és a zabpelyhet és botmixerrel pürésítem.Visszateszem,hogy még egyszer felforrjon,ekkor szórom bele az apróra vágott petrezselyemzöldet.Pirított kiflikarikákkal kínálom.Reszelt sajttal is finom.

Gombás melegszendvicskrém  

Posted by: LiliNortianyu in , ,

Imádjuk a gombás melegszendvicset,ennek ellenére most készítettem először házilag.Eddig boltban vettük a krémet (fagyasztott adalékmenteset).De az nem mindig volt kapható és drága is.Nem szeretem az apróra vagdalást,és nem is nagyon van időm rá,de nem is volt vészes.Amíg aludt délben a kicsi,el is készült.Simán jól laktunk vele ebédkor és még maradt is egy csomó,amit le lehet fagyasztani.Kicsi fiam ugyan még nincs 2 éves ezért nem igazán ajánlatos fogyasztania,de annyira ízlett neki,főleg mert ketchup is járt a tetejére.

Hozzávalók:

  • 1 kg csiperke gomba
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 4 dl tej
  • 2 marék liszt
  • olaj
  • só,őrölt fehérbors,majoranna,pirospaprika,petrezselyemzöld
A gombákat meghámozom és jó apróra vágom.A vöröshagymát szintúgy,ezt fel is teszem dinsztelődni egy jókora párolóedénybe.Amikor már üveges,meghintem pirospaprikával és mehet rá a gomba.Pici vizet rakok rá és puhára párolom.Közben fűszerezem.Amikor már nagyon puha,kikeverem a lisztet a tejjel és behabarom vele a gombát.Felforralom és kész is van.Ha túl sűrű,lehet hígítani tejjel vagy vízzel.

Fokhagymás vega-zsír  

Posted by: LiliNortianyu in ,

Már régóta szerettem volna készíteni vega-zsírt,mert a bolti ilyen-olyan ízesítésű növényi zsírok ugyan finomak,de egy kicsit drágák.És bosszantott a tudat,hogy ezt tök könnyen el lehet készíteni házilag és persze olcsóbb is így.Vettem egy jó nagy doboz pálmazsírt,amire egyébként pálmavaj van írva.Kb. 2 dl-t (olvasztva ennyinek tűnt) kivettem belőle egy kis lábasba,felolvasztottam,beledobtam 3 gerezdnyi szeletelt fokhagymát és egy kocka DM-es zöldségleveskockát.Pár percig kevergettem,közben adtam hozzá egy kis olíva olajat,hogy kenhető legyen,mivel nagyon kemény állagú a hűtőből kivéve.Hagytam kihűlni és már kentem is.Nagyon jó sült hús-zsír íze lett.

Sajtos zabpehelygombóc  

Posted by: LiliNortianyu in , , ,

Először is főzök egy nagy fazék tejszínes zöldséglevest.De sima zöldségleves is lehet.Ennek elkészítése közben felteszem a zabpelyhet dupla vízzel és jó sűrűre főzöm.Ha már langyos,egy tálban összekeverem reszelt sajttal,metélőhagymával,sóval és annyi liszttel,hogy gombócokat lehessen formázni belőle.Kis gombócokat gyúrok,bedobálom a levesbe és ha feljöttek még kb. 5 percig főzöm.
Még nem próbáltam,de biztosan finom lehet valamilyen szósszal vagy szaftos étellel is.

Krumplis pogácsa  

Posted by: LiliNortianyu in , ,

Élesztő nélkül készül ez a pogácsa és mivel apró,ezért inkább leves mellé,vagy sörkorcsolyának való.Elkészítése egyszerű:1.5 kg burgonyát felkarikázva jól megfőzök,leszűröm,összetöröm (nyomom),adok hozzá egy kocka margarint,fűszerezem sóval,őrölt köménnyel,pirospaprikával,annyi lisztet gyúrok hozzá,hogy puha,de nyújtható tészta legyen belőle,2 cm-re nyújtom,kiszaggatom,sütőpapírra rakom,megkenem tojással és kisütöm.Elsőnek még kemény az alja,de másnapra dobozban kicsit megpuhul.Lehet gyúrni a tésztába tökmagot,vagy napraforgó magot is.

Vajbableves gombóccal  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , , , , ,


Bettyó főzős blogján találtam egy nagyon guszta levest.Már nagyon vágytam valami savanykás ízre.Mivel nem lett ugyanolyan,ezért nem is illettem ugyanazzal az elnevezéssel,ami egyébként Hamis Nyírségi gombócleves.
Egy nagy fazéknyihoz a hozzávalók:

  • 4 szál sárgarépa
  • 1 jó nagy vagy 2 kisebb petrezselyemgyökér
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 üveg vajbab 720 ml
  • 4 alnatura zöldségleves kocka
  • kapor
  • 1 csomag szója virsli
  • a habaráshoz tejföl,liszt
  • olaj
  • fél citrom leve
A felforrt vízbe beleteszem a felkarikázott zöldségeket,a cikkekre vágott hagymát,a fokhagymát és a leveskockákat.Kaporral ízesítem.Ha megpuhultak,belefőzöm a gombócokat.Behabarom,kis olajat öntök bele,beleteszem a vajbabot és a felkarikázott virslit.Végül belefacsarom a citrom levét.

A gombócnál nem méricskéltem,az eredeti recept itt megtalálható.

Tészta saláta  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , , , , , ,

Ennél az ételnél felesleges hozzávalókat írogatni,mert mindig az kerül bele,amit a hűtőben találok.Most például főtt tojás,kukorica,salátalevél-cafatok,füstölt sajt és paradicsom kockák.A tészta az csakis durum pillangótészta lehet nálunk,ha ezt készítem.A mártás az kicsit eltért a megszokottól,mert joghurttal szoktam készíteni,de most csak tejfölöm volt,de nem is bánom,mert így talán még finomabb,laktatóbb is lett.És a gyerekek is jobban szeretik.Ennek elkészítése nagyon egyszerű.Egy nagy doboz tejfölt összekeverek majonézzel,zúzott fokhagymával és zöldfűszer keverékkel ízesítem.Ha joghurttal készítem,akkor nem teszek bele majonézt,csak egy kis citromlét nyomok bele és fűszerezem.

Lencsefőzelék  

Posted by: LiliNortianyu in , ,

Hozzávalók:

  • 1 tasak lencse
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • olaj
  • 1 pohár tejföl
  • liszt
  • mustár
  • babérlevél,só,pirospaprika
Előző este beáztatom a lencsét.A hagymát megdinsztelem,megszórom pirospaprikával és beleöntöm az átmosott lencsét.Felöntöm annyi vízzel,ami ellepi.Teszek bele babérlevelet,egy-két gerezd fokhagymát és sózom.Ezt nyugodtan lehet már az elején sózni,mivel hamar megpuhul a lencse.Ha már puha,behabarom lisztes,mustáros tejföllel.Szójavirslit karikáztam bele a legvégén.Szoktam készíteni pörkölt-alaposan paprikával,vagy répakockákkal is.

Párolt zöldségek tejszínes mártással  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , , ,

A zöldségeket (brokkoli,kelbimbó,karfiol) kevés olajon,kevés vízzel megpárolom.Közben készítek DM-es bio zöldségleveskockából kb. 3 dl. levest.Teszek bele apróra vágott petrezselymet,fokhagymát és behabarom 1-2 dl. növényi tejszínnel kikevert maréknyi liszttel.Ezzel nyakon öntöm a párolt zöldségeket és kész is.