Rántott sajt  

Posted by: LiliNortianyu in ,

Trappistából szoktam készíteni,jól lehet szeletelni,megsülve pedig jó nyúlós.Hagyományos,tehát liszt-tojás-zsemlemorzsa panírt készítek elő és az ujjnyi vastag szeleteket kétszer végighempergetem bennük.A sajtot fűszerezni nem kell,viszont a tojásba lehet rakni sót és zöldfűszereket.Panírozás után beteszem a fagyasztóba,hogy megkeményedjen a héja és ne folyjon ki az olajba.Bő olajban épphogy világosra kisütöm.

Minestrone leves  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , , , , , , , ,


Ez a leves nálam benne van a top 3-ban.A sokszínű hozzávalóknak köszönhetően nagyon látványos,tartalmas (de nem telítő),és többféle ízvilág megmutatkozik benne.Pontos meghatározás nincs az összetételére vonatkozóan,háziasszonya válogatja,ki milyen zöldségekkel dúsítja.Több,mint egy sima zöldségleves.Ráadásul nyugodtan lehet jó nagy adagot főzni belőle,mert megunhatatlan és napról napra jobban beérik az íze.
Hozzávalók:
1 konzerv hámozott paradicsom paradicsompürében,1 konzerv paradicsomos bab,olíva olaj,durum spagetti tészta

ízlés szerint:
sárgarépa,petrezselyemgyökér,zeller,karalábé,vöröshagyma,fokhagyma,kelkáposzta, póréhagyma, piros húsú paprika

fűszerek:bio zöldségleves kocka,só,köménymag,majoranna,petrezselyemzöld,bazsalikom,

Egy nagy fazékban olajat hevítek és beleszórom a karikára vágott póréhagymát.Kicsit megfuttatom,majd beleteszem feldarabolt zöldségeket,a fokhagyma kivételével és felöntöm vízzel.Amikor forr,kis lángra rakom,fűszerezem és puhára főzöm.Ekkor öntöm bele a paradicsomkonzervet és szeletelem bele a fokhagymát.Újra forralom és hozzáadom a darabokra tört spagetti tésztát (kb 100 g).Pár perc alatt megfő a tészta,hozzáadom a paradicsomos babkonzervet és még egyet forralok rajta.Reszelt parmezánnal kínálom.Inkább melegen,mint forrón finom.

Sajtos csiga  

Posted by: LiliNortianyu in , , ,

Góbénál találtam egy csiga rétes receptet,ami egyből megtetszett,mert élesztő nélkül készül.Eredetileg én is édeset szerettem volna készíteni,de nem volt otthon elég kakaópor,pedig mi azzal szeretjük az élesztős változatot.Esetleg dióval.Viszont volt sajtom,így azzal töltöttem meg.Nagy tepsim van,ezért duplán mértem a hozzávalókat.A zsír helyett pedig pálmazsírt használtam,amit olvasztva kikevertem egy kis olajjal,hogy lágyabb legyen.Sütés előtt megkentem a csigákat tojással.

Burgonyás kelkáposzta főzelék,köleses szójafasírttal  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , , , , ,

Kelkáposzta főzelék:
Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 50 dkg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • köménymag,babérlevél,majoranna,tengeri só,pirospaprika,bors
  • 2 dl tejföl és liszt a habaráshoz
  • ecet
A vöröshagymát olajon megdinsztelem,hozzáadom a torzsájától megfosztott,csíkokra vágott kelkáposztát és felöntöm annyi vízzel,ami éppen ellepi.Kb negyed órás párolás után hozzáadom a karikára vágott burgonyát,a szeletelt fokhagymát és a fűszereket.Felöntöm megint vízzel és közepes lángon puhára főzöm.Ezután behabarom a liszt-tejföl keverékkel,majd a végén ecettel ízesítem.

Köleses szójafasírt:
Hozzávalók:
  • 1 csomag Natura magyaros szójafasírt por
  • fél pohár köles
  • másfél pohár +3 dl víz
  • 1-2 gerezd fokhagyma
A kölest háromszoros vízben kis lángon puhára főzöm.Közben elkeverem a fasírtport 3 dl vízzel.Ha már langyos a köles,összekeverem a fasírtmasszával és belenyomom a fokhgymát.Jól összedolgozom,majd vizes kézzel lapos pogácsákat formázok belőle és kevés olajon mindkét oldalát megsütöm.

Túrós pite  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , ,


Hozzávalók:

a tésztához:

  • 3 tojás
  • 3 ek méz
  • 1.5 pohár liszt
  • 50 g vaj
  • pici szódabikarbóna
  • pici só
a krémhez:
  • Alnatura vaníliás pudingpor
  • 2 dl tejszín
  • 3 dl tej
  • 20 dkg túró
  • 50 g vaj
  • 3 ek xilit
Először elkészítem a krémet,hogy legyen ideje hűlni.A pudingot elkészítem a tejjel és a tejszínnel.Ha már langyos,a felét megetetem a gyerekekkel,a másik felét pedig elkeverem a túróval,a vajjal és a xilittel.A tészta hozzávalóit összekeverem,kiolajozott,lisztezett formába öntöm és elkezdem sütni.10-15 perc múlva kiveszem,rákenem a túrókrémet és visszatolom tovább sülni,amíg kicsit barnulni nem kezd a túró.

Kreatív-blogger  

Posted by: LiliNortianyu in ,

Szamócától kaptam ezt a díjat.Köszönöm szépen,hogy rám gondolt.Általában a másik blogomban szoktam eleget tenni az ilyen felkéréseknek,de mivel ott már nemrégiben volt egy nagyon hasonló bejegyzésem,ezért most itt is elmondok magamról 7 dolgot.

A díjjal járó kötelezettségek:
1. Meg kell köszönnöm a díjat annak, aki gondolt rám és küldte.
2. A logót ki kell tennem a blogomba.
3. Be kell linkelnem azt, akitől kaptam.
4. Írni kell magamról 7 dolgot.
5. Tovább kell adnom a kitüntetést másik 7 blog társamnak.
6. Be kell linkelnem őket.
7. Megjegyzést kell hagynom náluk, hogy tudjanak a díjazásról

Akkor jöjjön a 7 dolog rólam:

  1. Kétgyermekes családanya vagyok.A lányom 8.5 éves,zsenge kora ellenére igazi kis kamaszlány.A fiam 21 hónapos ördögien tündéri mindenlébenkanál kiskölyök.Ők életem értelmei.
  2. A párommal nem vagyunk házasok,így is teljes a kapcsolatunk.A kapcsolatunk első évfordulóján már család voltunk,de nem a hirtelen jött gyermekáldás miatt maradtunk együtt,hanem,mert kölcsönösen szeretjük és tiszteljük egymást,elfogadjuk a másikat.Még soha nem veszekedtünk,a problémákat úgy oldjuk meg,hogy amikor lehiggadunk,megbeszéljük.Nem tudnék együtt élni olyan emberrel,aki veszekszik velem,mert a szüleim minden nap veszekedtek,még karácsonykor is.
  3. Amióta az eszemet tudom,imádom az állatokat,ez a fő motivációja annak,hogy nem eszem húst.Van két macskánk,Tupu és Cicus.Két degunk,Bundás és Dugó.Az egész család állatbarát,álmunk,hogy kertes házban éljünk mindenféle állattal.Addig is maradaz állatos ismerősök és az állatkertek látogatása.
  4. Hozzám van nőve a fényképezőgép,bárhová megyek,viszem magammal és lelkesen kattogtatok,főleg a gyerekeket.
  5. Szeretem a könyveket.Ugyan már évek óta nem olvastam végig egyet sem,és valószínűleg amíg kisgyerek van a családban nem is fogok.Na de majd,ha már mind nagy lesz,akkor újra belevetem magam az olvasásba.Gyerekkoromban olyan sokat olvastam,hogy azzal szekált a bátyám,hogyha tűz ütne ki a lakásban,akkor is azt mondanám,hogy :még ezt a fejezetet befejezem!.
  6. Nagyon fel tudom húzni magam az emberi ostobaságon,illetve,ha egy anya (vagy akárki),veszélyezteti a gyermekét.Nem feltétlenül gondolok itt durva dolgokra,hanem sokan nem gondolják ártalmasnak,ha:az úttesten tolják a babakocsit,ha a gyermek közelében dohányoznak,ha nem figyelnek rá mivel etetik őt,ha rossz példát mutatnak és a gyerek eltanulja,akkor a gyereket büntetik satöbbi.Az állatokat bántalmazókat szintén nagyon elítélem.
  7. És a végére egy kicsit a külsőmről:Százhatvanegynéhány cm a magasságom.Nyáron 48-50,télen50-52 kg,szüléskor 68 kg a súlyom.Kis koromban szőke voltam,aztán bebarnultam,tiniként mindenféle színű és hosszúságú hajam volt,most már évek óta szőkítem és általában vállig érő a hajam.A kényelmes ruhákat kedvelem:tornacipő,papucs,nadrág stb.A nőiesség a ruházatomban talán csak abban mutatkozik meg,hogy szeretem a szűk felsőket.Sminkelni nem szoktam.Az utcán általában szemüveget viselek,mert rosszul látok távolra.
Tovább adom:
Bettyónak,Renátának,Dulminának,Fruttinak,Siccikének,Katanyakának,és végül Góbénak, aki ugyan nem vega,nagyon guszta ételeket készít,és néha nálunk is készül húsos kaja a páromnak.