Fokhagyma krémleves  

Posted by: LiliNortianyu in , , , ,

Hozzávalók:

  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 3 kocka bio zöldségleves kocka
  • 3 dl növényi tejszín
  • 5 marék zabpehely
  • petrezselyemzöld
Másfél liter forró vízbe belefőzöm a leveskockákat és a zúzott fokhagymát.Ha felforrt,leveszem a tűzről,beleöntöm a tejszínt és a zabpelyhet és botmixerrel pürésítem.Visszateszem,hogy még egyszer felforrjon,ekkor szórom bele az apróra vágott petrezselyemzöldet.Pirított kiflikarikákkal kínálom.Reszelt sajttal is finom.

Gombás melegszendvicskrém  

Posted by: LiliNortianyu in , ,

Imádjuk a gombás melegszendvicset,ennek ellenére most készítettem először házilag.Eddig boltban vettük a krémet (fagyasztott adalékmenteset).De az nem mindig volt kapható és drága is.Nem szeretem az apróra vagdalást,és nem is nagyon van időm rá,de nem is volt vészes.Amíg aludt délben a kicsi,el is készült.Simán jól laktunk vele ebédkor és még maradt is egy csomó,amit le lehet fagyasztani.Kicsi fiam ugyan még nincs 2 éves ezért nem igazán ajánlatos fogyasztania,de annyira ízlett neki,főleg mert ketchup is járt a tetejére.

Hozzávalók:

  • 1 kg csiperke gomba
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 4 dl tej
  • 2 marék liszt
  • olaj
  • só,őrölt fehérbors,majoranna,pirospaprika,petrezselyemzöld
A gombákat meghámozom és jó apróra vágom.A vöröshagymát szintúgy,ezt fel is teszem dinsztelődni egy jókora párolóedénybe.Amikor már üveges,meghintem pirospaprikával és mehet rá a gomba.Pici vizet rakok rá és puhára párolom.Közben fűszerezem.Amikor már nagyon puha,kikeverem a lisztet a tejjel és behabarom vele a gombát.Felforralom és kész is van.Ha túl sűrű,lehet hígítani tejjel vagy vízzel.

Fokhagymás vega-zsír  

Posted by: LiliNortianyu in ,

Már régóta szerettem volna készíteni vega-zsírt,mert a bolti ilyen-olyan ízesítésű növényi zsírok ugyan finomak,de egy kicsit drágák.És bosszantott a tudat,hogy ezt tök könnyen el lehet készíteni házilag és persze olcsóbb is így.Vettem egy jó nagy doboz pálmazsírt,amire egyébként pálmavaj van írva.Kb. 2 dl-t (olvasztva ennyinek tűnt) kivettem belőle egy kis lábasba,felolvasztottam,beledobtam 3 gerezdnyi szeletelt fokhagymát és egy kocka DM-es zöldségleveskockát.Pár percig kevergettem,közben adtam hozzá egy kis olíva olajat,hogy kenhető legyen,mivel nagyon kemény állagú a hűtőből kivéve.Hagytam kihűlni és már kentem is.Nagyon jó sült hús-zsír íze lett.

Sajtos zabpehelygombóc  

Posted by: LiliNortianyu in , , ,

Először is főzök egy nagy fazék tejszínes zöldséglevest.De sima zöldségleves is lehet.Ennek elkészítése közben felteszem a zabpelyhet dupla vízzel és jó sűrűre főzöm.Ha már langyos,egy tálban összekeverem reszelt sajttal,metélőhagymával,sóval és annyi liszttel,hogy gombócokat lehessen formázni belőle.Kis gombócokat gyúrok,bedobálom a levesbe és ha feljöttek még kb. 5 percig főzöm.
Még nem próbáltam,de biztosan finom lehet valamilyen szósszal vagy szaftos étellel is.