Sajtos zöldség fasírt  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , , ,

Hozzávalók:
-30 dkg vegyes zöldség (pl. borsó,répa,kukorica)
-3 zsemle
-tej
-10 dkg sajt
-tojás
-zsemlemorzsa
-olaj
-só
Megpárolom a zöldségeket,közben tejbe áztatom a felszeletelt zsemléket.Ha langyos a zöldség,összekeverem a kinyomkodott zsemlével,a nagy lyukú reszelőn reszelt sajttal,a sóval és ha nem elég stabil,morzsával.Jól összegyúrom és vizes kézzel pogácsákat formázok.Tojásba,majd zsemlemorzsába hentergetem és forró olajban kisütöm.Én a morzsába szoktam tenni szezámmagot is.Krumplipürével,mártogatóssal kínálom.
A nagyomnak ízlett a legjobban,pedig Ő nem valami zöldségbarát.

Spenót fasírt  

Posted by: LiliNortianyu in , , , ,


Hozzávalók:

  • 25 dkg spenót levél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2,5 zsemle
  • tej
  • 1 tojás (elhagyható)
  • zsemlemorzsa
  • só,bors,pirospaprika
  • olíva olaj
  • szezámmag
Az olajon megpárolom a spenótot a feldarabolt fokhagymával.Közben tejbe áztatom a felszeletelt zsemléket.A lecsepegtetett zsemléket,a tojást és a langyosra hűlt párolt spenótot kézzel jól összedolgozom,úgy hogy jól szétmáljanak a levelek.Fűszerezem közben,majd vizes kézzel pogácsákat formázok,szezámmagos zsemlemorzsába hentergetem és forró olajban kisütöm.
Krumplipürével a legjobb,de főzelék feltétnek is nagyon jó vagy zsemlébe.

Tönkölyös teasüti  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , ,




Hozzávalók:

  • 3 pohár tönkölyliszt
  • 2 pohár bio mézes tönkölypehely
  • 4 tojás sárgája
  • 1 dl olaj
  • 1 kis doboz joghurt
  • 1-2 ek. méz
  • csipet só
  • lekvár,alma,fahéj,olaj
A lisztet,az összetört/morzsolt pelyhet,olajat joghurtot,mézet és a sót jól összedolgozom,4 labdát gyúrok belőle.Kézzel beolajozom őket és folpackkal letakarva a hűtőbe rakom egy órára.Ha letelt az idő újra gyúrom olajos kézzel és kb. 1 cm vastagra nyújtomPogácsa szaggatóval korongokat szúrtam ki az egyik feléből.A másik feléből lapos korongokat készítettem és megtöltöttem szilvalekvárral.Néhány korongra vékony alma szeletet tettem és egy pici őrölt fahéjat.Az almásakra pár csepp mézet csorgattam,a többit olajjal kentem be.Sütőpapíron kisütöttem.Jól zárható dobozba tettem,nehogy kiszáradjanak.A lekváros táskák linzer szerűek lettek,a korongok inkább keksz jellegűek.Csokidarabkákkal még finomabb lehet.

Kelkáposzta főzelék  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , , ,

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • fél kg burgonya
  • fél répa
  • liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • babérlevél,őrölt szerecsendió,őrölt fehérbors,őrölt és egész kömény,tengeri só,pirospaprika,
  • ecet
A burgonyát és a répát meghámozom,karikára vágom.A káposztának leszedem a nagy külső leveleit,megmosom,kivágom a vastag ereket és feldarabolom.A belső részét megmosom,levágom a torzsa körüli részeket,majd kis kockákra vagdalom.Ezeket együtt felrakom főni babérlevéllel és annyi vízzel ami éppenhogy ellepi.Kis lángon főzöm.Ha félig puha,hozzáadom a fokhagymákat és a só kivételével a fűszereket.Ha megpuhult,elzárom,kiveszem a babérleveleket és botmixerrel pürésítem.Nem teljesen pépesre,hanem csak hogy eltűnjenek a nagyobb darabkák.Újra felteszem főni,közben behabarom az olaj,tejföl,liszt keverékkel.A végén sózom és ecettel savanyítom.Szójás fasírtot kínáltam hozzá,amit úgy készítettem,hogy a befűszerezett szójaport elkevertem vízzel és egy tejbe áztatott zsemlével,vizes kézzel pogácsákat gyúrtam és olajban kisütöttem.

Palacsinta  

Posted by: LiliNortianyu in ,




Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 4 pohár liszt
  • 4 pohár ásványvíz
  • 1 dl olaj
  • 2-4 ek méz
  • pici só
A hozzávalókat kikeverem (először a tojásokat jó habosra) és teflon serpenyőben megsütöm mindkét oldalát.Ha vékony palacsintát szeretnék,akkor rakok hozzá még vizet.
Nagyon nehéz lefotózni,mert pillanatok alatt elfogy:)

Pizza variációk II.  

Posted by: LiliNortianyu in , , , ,




Szerettem volna valami fincsi iskolás uzsonnát a lányomnak,ezért pizza sütéskor dupla tésztát csináltam és az egyik feléből péksüteményeket készítettem.
Réteges pizza:magas falú tepsit kikentem olajjal,vékonyra nyújtott tésztát raktam bele,erre jött a szósz és a sajt,majd még 2-3 réteg ugyanígy.A tetejét is megkentem,sajtot szórtam rá meg szezám magot.Ebbe lehet mást is tölteni,hagymát,gombát,pepperóni paprikát,kukoricát stb.Kockákra vágva tálaltam.Nagyon finom!
Pizzáskifli:kisebb darabokat kinyújtottam,feltekertem,kilapítottam,megkentem pizzaszósszal és megszórtam reszelt sajttal.
Pizzatekercs:jó nagyra nyújtottam a tésztát,megkentem pizzaszósszal,megszórtam reszelt sajttal,feltekertem,felszeleteltem,ami elég nehéz,mert puha a tészta.A szeleteket kilapítottam,majd meghintettem szezám maggal.Így nyersen csúnya,egyenetlen volt,de sütés végére kikupálódott.
A pizzás kiflit és a tekercset sütőpapíron sütöttem.

Paradicsom főzelék burgonyagombóccal és köles fasírttal  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , , , , , ,

Paradicsomfőzelék

Hozzávalók:
  • 2 hámozott paradicsom paradicsomlében konzerv
  • 2 kis ,vagy 1 nagy sűrített paradicsom konzerv
  • fél vöröshagyma
  • zeller szár
  • bazsalikom,só,bors,cukor ízlés szerint
  • olaj
  • 5 ek. liszt
Az olajból és lisztből rántást készítek,majd beleöntöm a paradicsomos cuccokat.Vízzel hígítom,beledobom a fél hagymát és a zellerszárt/zellerszárakat.Rövid ideig főzöm (kb. 10 perc) kis lángon,majd a vége felé beleszórom a friss bazsalikomot és a többi ízesítőt.A végén kiveszem a hagymát és a zellerszárat,és ízlés szerint pürésítem.

Burgonyagombóc

Hozzávalók:
  • kb. 1 kg. burgonya
  • 2 tojás
  • liszt
A burgonyát héjában megfőzöm,hámozás után jól összetöröm.Ha langyos,ráütöm a 2 tojást,1 dl folyadékkal (víz,tej) és annyi liszttel eldolgozom,hogy ruganyos tészta legyen.Közben megsózom.Lehet ízesíteni bazsalikommal,vagy petrezselyem zölddel.Vizes kézzel gombócokat formázok és olajos lobogó vízbe dobom.Ha feljöttek kb.5 percig kell még főzni,mérettől függően.

Köles fasírt

Hozzávalók:
  • 1 pohár köles
  • 1 marék szezámmag
  • fasírt fűszer
  • 3-4 fokhagyma
  • fél vöröshagyma
  • olaj
A megmosott kölest háromszoros vízben felteszem párolódni.Amikor már majdnem elfőtte a vizet,elzárom és hagyom fedő alatt megpuhulni.Közben megdinsztelem az apróra vágott hagymát.Ha langyos a köles,hozzákeverem a fűszereket,a nyomott fokhagymát,a szezámmagot és a hagymát.Lapos pogácsákat formázok belőle és serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát aranybarnára sütöm.

Csokis fahéjas kocka  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , ,



Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 2 pohár liszt
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej/tejföl
  • 5 ek. méz
  • 2 ek. fahéj
  • fél sütőpor
  • csipet só
  • csokidarabkák
A tojásokat habosra verem,majd hozzáadom a többi összetevőt és krémesre keverem.Kisebb tepsit kiolajozok,liszttel,vagy zsemlemorzsával meghintem és beleöntöm a tésztát.Megszórom csokidarabkákkal.Előmelegített sütőben barnára sütöm.

Zöldséges barnarizs csőben sütve  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , , , ,

Hozzávalók:

  • fél kg barna rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • fél kg zöldség (brokkoli,karfiol,kelbimbó)
  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg sajt
  • só,fokhagyma granulátum,őröli szerecsendió,tárkony
Az apróra vágott hagymát megdinsztelem,rászórom a rizst,kicsit kavargatom,majd felöntöm 2-2,5-szeres sós vízzel és párolom.Amikor majdnem elfőtte a vizet,elzárom és fedő alatt hagyom állni.Közben megpárolom a zöldségeket.A tejszínt elkeverem a fűszerekkel. A sütőtálban összekeverem a rizst,a zöldségekkel és a tejszínnel,végül vastagon megszórom reszelt sajttal és megsütöm.

Gombás tarhonya  

Posted by: LiliNortianyu in , , , ,

Ez az étel frissen szaftos,de előző este is érdemes elkészíteni,mert másnap ebédre beissza a tarhonya a levet és jól összeérnek az ízek.Persze nagyon finom frissen is,tegnap este főztem és be is vágtam 2 tányérral.A kisfiamnak is nagyon ízlett másnap,Ő először evett tarhonyát,de szerintem nagy kedvenc lesz.Neki gomba nélkül adtam,mivel még csak egy éves.Ez is azon ritka alkalmak egyike,amikor tojásos tésztát használok.Szívesen készítek tönköly tarhonyát,de azt inkább levesbetétnek alkalmazom.Csiperke helyett lehet mást rakni bele,Én azért szeretem,mert hamar kész és nem lehet elrontani,meg persze az íze is nagyon jó.

Hozzávalók:

  • 1 tasak tarhonya
  • 400 g barna csiperke
  • 3 lecsópaprika
  • 3 kisebb paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • olaj
  • pirospaprika,tengeri só,majoranna,fehérbors
Megdinsztelem a hagymát a karikára vágott paprikával.Közben kevés olajon kicsit megpirítom a tarhonyát,majd felöntöm kétszeres mennyiségű forró vízzel és megsózom.Kis lángon párolom és mielőtt elfőné az összes vizet,elzárom és hagyom fedő alatt készre párolódni.1-2-szer kell csak megkeverni párolás közben.Amikor már puha a paprika,hozzáadom a feldarabolt paradicsomot,majd a cikkekre vagy szeletekre vágott gombát.Fűszerezem,vizet adok hozzá és készre párolom.A végén a két ételt összekeverem és állni hagyom.Kovászos uborkával a legjobb.