Pizza variációk  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , , , , ,

A tészta:

  • 80dkg liszt
  • 4,5 dl víz
  • 1 tasak élesztő
  • 1 kk cukor
  • 2-3 kk só
  • 2-3 kk oregánó
  • olaj a kenéshez
Az élesztőt a cukorral és 1,5 dl langyos vízzel elkeverem és meleg helyen hagyom felfutni.Kb. 15-20 perc.Ha megvan,hozzáadom a maradék langyos vizet,a lisztet és a fűszereket.Megdagasztom.Olajjal megkenve,meleg helyen hagyom kelni legalább egy órát.Ha megvan,újra átgyúrom és formázom.Nagy pizzát,mini pizzákat és pizzafonatot készítettem.Kerek pizzák:kézzel vagy sodrófával lapos, kerek formákat csinálok,erre kerül a pizzaszósz és a feltét.Pizzafonat:a tésztát 3 részre osztom,vékonyra sodrom,majd befonom,végül megkenem pizzaszósszal és megszórom szezámmaggal.A tepsiben hagyom kelni amíg bemelegszik a sütő,magas hőfokon sütöm.

A pizzaszósz:
  • 400 g dobozos hámozott paradicsom paradicsompürében,de ha valakinek van ideje akkor lehet rendes paradicsomból is
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 kk cukor
  • 2 kk só
  • 2 kk oregánó
  • 2 kk bazsalikom
Összekeverem a hozzávalókat,a paradicsomokat villával,vagy krumplinyomóval összetöröm és kicsit megrottyantom.Ha ez előre el van készítve,jobban beérik az íze.

Parajos feltét:
  • pizzaszósz
  • parajlevél megpárolva kis sóval
  • kaliforniai paprika
  • hagyma karikák
  • kukorica
  • zöldfűszeres sajt
  • mozzarella
  • szezámmag
Gombás feltét:
  • pizzaszósz
  • hagyma karikák
  • gombaszeletek
  • kukorica
  • sajt
Persze a lehetőségek tárháza végtelen.Jöhet rá:olajbogyó,brokkoli,paradicsomos bab,pfefferóni,cukkíni stb.De nagyon finom a sajtos-tejfölös változat is.A tésztából pedig lehet pizzáskiflit,vagy pizzás tekercset is készíteni.

Tipp:A pizza tészta hamarabb megkel,ha 10-15 percenként mikróba rakjuk 30 mp-re.

Apa szülinapi menüje  

Posted by: LiliNortianyu in , , , , , , , , ,



Hozzávalók:

a püréhez:

  • 1 kg burgonya
  • 5 dkg vaj
  • tengeri só
  • 2 dl tej
a pácolt zöldségekhez:
  • flekken villámpác
  • 1 dl olaj
  • gomba,répa,cukkíni,hagyma,
+még egy hozzávaló:grill sajt

A répát csíkokra vágom,a többi zöldséget felszeletelem és az olajjal kikevert villámpácba keverem őket.A burgonyát meghámozom,apró darabokra vágom és felteszem főni.Amikor már nagyon puha,leszűröm.Ezután belerakom a vajat,tejet és megsózom.Géppel pürésítem.
A zöldségeket kevés olajon párolom,majd sütöm és készen is vannak. A grill sajtot ugyanebben az olajban kisütöm.Apa,mivel hús evő,kapott mellé pácolt husikat is.

Hozzávalók:

a répatortához:
  • 15 dkg sárgarépa
  • 30 dkg liszt
  • 5 ek. méz
  • 4 tojás
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • fél zacskó sütőpor
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 dl olaj
a fahéjas-mézes almához:
  • alma
  • almánként 1 ek.méz
  • fahéj ízlés szerint
A tojásokat géppel habosra verem,majd hozzáadom a mézet,a reszelt sárgarépát,a sütőporos-szódabikarbónás lisztet,a fahéjat,a sót,az olajat és simára keverem.Vajazott formába öntöm és előmelegített sütőben szép barnára sütöm.
Amíg sül,az almákat megpucolom,feldarabolom és kevés vízben,fahéjjal meghintve puhára párolom.Amikor langyos,ráöntöm a mézet.

Nyári rakott krumpli  

Posted by: LiliNortianyu in , , , ,

Hozzávalók:

  • 1kg új krumpli
  • fél kg zsenge cukkíni
  • 2 kaliforniai paprika (piros,sárga)
  • 1 paradicsom
  • 1 hagyma
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 20 dkg sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só,petrezselyem,metélőhagyma,
  • kevés olaj a dinszteléshez
A krumplit megpucolom, 1-2 millisre szeletelem és vízbe rakom.A hagymát,a paradicsomot és a cukkínit szintén felkarikázom.A paprikát csíkokra vágom.A hagymát és a paprika felét kicsit megdinsztelem,majd a sütéshez használatos tálba helyezem.Erre jön a krumpli fele,ezt megsózom,a paradicsom és a cukkíni fele.A tejfölt kikeverem zúzott fokhagymával,sóval,zöld fűszerekkel és a felével megkenem a zöldségeket.Rárakom a maradék paprikát,krumplit,cukkínit,majd ezt is megkenem.A tetejére reszelt sajtot szórok.Előmelegített sütőbe rakom fedővel,vagy alufóliával letakarva.Ha puhák a zöldségek,leveszem a fedőt és rásütöm a sajtot.Nekem elég sok levet eresztett,de ez egyáltalán nem vált az étel hátrányára.Legalább a maradék nem szárad ki holnapra.

Lecsó másként  

Posted by: LiliNortianyu in , ,

Photo Frames. Figured Fence
Photo Frames. Figured Fence
Tegnap diós csigát sütöttem és mivel ehhez a kelt tésztás sütihez csak tojássárgája szükségeltetik,megmaradt 5 tojásfehérjém.Nem akartam sem kidobni,sem csak úgy kisütni,ezért feltuningoltam egy kis lecsózöldséggel.Bár a cukkíni nem alapja a hagyományos lecsónak,és nem is kaliforniai paprikával készül,azért mégiscsak ehhez az ételhez áll a legközelebb ez a kreálmány.
Hozzávalók:

  • 5 tojásfehérje
  • fél zsenge cukkíni
  • kis fej hagyma
  • 1-1 marék sárga kaliforniai paprika,piros kaliforniai paprika,paradicsom
  • tengeri só,őrölt bors,metélőhagyma,petrezselyem zöld
  • olaj
A hagymát,cukkínit,paradicsomot felkarikázom,a paprikát kockára vágom.Serpenyőben,kevés olajon megdinsztelem a hagymát a paprikával,paradicsommal és a cukkínivel.Fűszerezem,majd ráöntöm a tojásfehérjét.Ezután rakom rá a zöld fűszereket és fedő alatt megsütöm.Saláta ágyon tálalom.Nem nagy adag,max 2 személyes.Könnyű és gyors vacsora.

Zöldségkrémleves  

Posted by: LiliNortianyu in , , ,


Hozzávalók:

  • 20 dkg brokkoli
  • 20 dkg karfiol
  • 15 dkg sárgarépa
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • tengeri só
  • zöldfűszerek
  • 3 dl növényi tejszín
  • 2 marék kukorica pehely
  • napraforgómag
Ahogy elkezdtem leírni az összetevőket,feltűnt,hogy szinte mindenbe rakok fokhagymát.Rájöttem,hogy ez az Én nátrium-glutamátom (ízfokozó).De a friss zöldfűszerek is sokat dobnak az ízhatáson.A zöldekből én most eléggé híján voltam ez meg is látszik az ételfotón.Normális esetben egy csomó levéldarabkának kéne úszkálnia a lében.
Na de jöjjön az elkészítés:nagyon egyszerű,a zöldségeket a fokhagymával kb. 1.5 liter vízben megfőzöm.Belerakom az olajat,a sót,a kukoricapelyhet és a tejszínt.Amikor újra felforr,leveszem a tűzről (villanyról),és botmixerrel pürésítem.Ezután visszarakom,beleteszek zöldfűszereket és mégegyszer felforralom.Hagyom állni,hogy jól összeérjenek az ízek.Közben pirítok hozzá valamilyen pékárut,pl.kenyérkockák,kiflikarikák.Nálam most ez utóbbi,sajtos kiflikarika került bele.Ezt Én úgy csinálom,hogy a mikrót grillre állítom,rárakom a grillrácsra a karikákat és 3-4 perc alatt megpirul.Tálaláskor ezek kerülnek a levesbe,ráadásként megszórom napraforgómaggal.

Rakott vajbab  

Posted by: LiliNortianyu in , , , ,




Hozzávalók:

  • fél kg vajbab
  • fél kg rizs
  • 3 dl tejföl vagy tejszín
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • tengeri só
  • kapor
  • majoranna
  • fehér bors
  • piros paprika
  • olaj
  • marék liszt
  • 30 dkg sajt
A vajbabot egy-másfél centis darabkákra vágom,megmosom.A hagymákat felaprítom,olajon megfuttatom.Piros paprikát szórok rá és beleteszem a vajbabot annyi vízzel,ami ellepi.Mintha pörköltet csinálnék.Belerakom az apróra vágott kaprot és puhára párolom.Közben megpárolom a rizst is.Mielőtt megpuhul a vajbab,fűszerezem.Kikeverem a tejfölt/tejszínt a liszttel és belehabarom a pörköltszerűségbe.Felöntöm vízzel,hogy legalább 2 ujjnyira ellepje a vajbabot.Beleforgatom a rizst.A tetejét megszórom vastagra reszelt sajttal és előmelegített sütőben narancssárgára sütöm.

Gombás vadas zsemlegombóccal  

Posted by: LiliNortianyu in , , , ,

Picture Captions
[Caption.iT - Face in Hole]

Gombás vadas

Hozzávalók:

  • kb. 60 dkg gomba (nálam csiperke)
  • kb. 25 dkg sárgarépa
  • kb. 10 dkg petrezselyem gyökér
  • 1 fej hagyma
  • olaj
  • 2 marék liszt
  • 3-4 babérlevél
  • tengeri só
  • fél csokor apróra vágott petrezselyemzöld
  • bors
  • 1-2 ek. mustár
  • 1 ek. cukor
  • citromlé
  • 3-4 fokhagyma
  • 1 pohár tejföl
A zöldségeket megpucolom,felkarikázom,majd felrakom főni a petrezselyemmel és a babérlevéllel annyi vízben,ami bőven ellepi.Amikor már puha,megsózom,kiveszem a babérleveleket és botmixerrel pürésítem.Egy nagy edényben olajon megfuttatom az apróra vágott hagymát.Amikor már kezd üvegesedni,belerakom a cukrot és kevergetem 1-2 percig.Utána beleszórom a lisztet és világos rántást csinálok.Felengedem vízzel és a zöldségpürével.Visszarakom bele a babérleveleket.Most jöhet bele a mustár,citromlé,bors,ha kell még só.Összerottyantom,belekeverem a tejfölt és kész a mártás.A gombát vastagra szeletelem és kevés olajon aprított fokhagymával,sóval,borssal,majorannával megsütöm/párolom.Ha kész,beleteszem a mártásba.

Zsemlegombóc

Hozzávalók:
  • 7-8 zsemle (7 nagy vagy 8 kisebb)
  • tengeri só
  • 2 pohár tej
  • 3 tojás
  • kb 2 pohár liszt
  • fél csokor apróra vágott petrezselyemzöld
  • olaj a főzővízbe
A zsemléket kis kockákra vágom.Én nem szoktam megpirítani,túl macerás és így puhább is a gombóc.Ráöntöm a tejet és hagyom állni minimum 10 percet.Közben felteszem a vizet forrni.Beleütöm a tojásokat.Megsózom és beleteszem a lisztet és a petrezselyemzöldet.Kézzel jól összegyúrom.Ha lisztes mehet bele még tej,ha híg akkor meg még liszt.Vizes kézzel szilvásgombóc méretű gömböket gyúrok és megfőzöm a forró sós olajos vízben.Nekem 3 főzésnyi adag.Ha puha a gombóc egyből a gombás mártásba rakom,így nem szárad ki és finomabb is lesz.